Forebygging av rygg- og nakkesmerter på arbeidsplassen
Stillhet på kontoret kan gi kroppen støy
Svært mange av yrkene i dag innebærer lange perioder med stillesitting, typisk foran en dataskjerm eller i møter. Dette kan være en utfordring for kroppen, spesielt rygg og nakke. Rygg- og nakkesmerter fører til store samfunnskostnader, både gjennom direkte behandling i helsevesenet og indirekte kostnader som sykefravær og redusert arbeidskapasitet. I følge NAV stod muskel og skjelettlidelser for omtrent 33 prosent av alle sykemeldingen i Norge.
Ifølge Folkehelseinstituttet rapporterer opptil en av tre av voksne nordmenn om langvarige muskel- og skjelettplager, hvor rygg og nakke er mest utsatt. I tillegg til nevnte kostnader så kan slike plager føre til redusert livskvalitet. Dette understreker viktigheten av både forebygging og oppfølging av plager.
Hva kan du gjøre for å redusere risikoen?
Bevegelse: Små endringer gir store resultater
Selv små tiltak som å reise seg opp og bevege seg i 2-3 minutter hver time kan gjøre en stor forskjell. En undersøkelse publisert i Scandinavian Journal of Work, Environment & Health fant at små avbrekk med aktivitet i arbeidstiden reduserte muskel- og skjelettsmerter. Legg til mikro-pauser, varier arbeidsstillingen og vurder høydejusterbare pulter. Ta gjerne telefonsamtaler gående om det lar seg gjøre.
Hva med aktive jobber?
For de med jobber som innebærer mye ståing, gåing eller løfting, kan utfordringen være «omvendt» Her kan det være bedre med hvile i pausene, og å kanskje ikke skulle gå masse etter jobb. Styrketrening, yoga eller bevegelighetsøvelser før eller etter jobb kan være bedre alternativer for å balansere og avlaste kroppen for å forebygge smerter hos denne gruppen.
Studenter og stress Det er ikke bare arbeidslivet som stiller krav til kroppen. Studenter opplever ofte en kombinasjon av stress, lange lesedager, dårlig sittestilling og mindre fysisk aktivitet. Dette kan føre til spenninger, stivhet og hodepine. Hos oss tilbyr vi et svært gunstig studenttilbud av nettopp denne årsaken, da vi vet at studenter ofte har trangere økonomi. Dette håper vi at kan bidra til å gjøre terskelen lavere for at studenter kan oppsøke oss tidlig og få hjelp.
Stress, søvn og totalbelastning
Det er viktig å huske at smerter sjelden oppstår isolert. Totalbelastningen fra stress, dårlig søvn og ubalansert aktivitet kan bidra til smerteproblematikk. Kiropraktorer ser ofte at en helhetlig tilnærming gir de beste resultatene, der råd om livsstilsendringer og individuelt tilpassede øvelsesprogrammer ofte er en del av behandlingsplanen.
Eksempler på noen øvelser som kan gjøres for å forebygge plager, og som kan utføres på kontoret.
1. Nakke-ruller – Senk hodet forsiktig fra side til side for å løsne spenninger.
2. Skuldertrekk – Trekk skuldrene opp til ørene, hold i 5 sekunder og slipp ned.
3. Rygghev – Liggende på magen, løft armene og beina strakt opp.
4. Seteløft – Liggende på ryggen, løft hoftene opp for å aktivere kjernemuskler og rygg.
5. Strekk mot taket – Mens du sitter på stolen din veksler du mellom høyre og venstre arm med å strekke den så høyt su kan mot taket. Dette kan gjøres 5-6 ganger per side
Tilpasset hjelp gir bedre resultater Mens generelle råd kan gi en god start, opplever vi i Akutt Kiropraktikk at individuelt tilpassede løsninger ofte gir de beste resultatene. Mange opplever at det å få en vurdering av en kiropraktor eller annet autorisert helsepersonell, ofte er et steg mot å få bukt med tilbakevendende muskel og skjelettplager.
Oppsummering
Enten du sitter på kontor, jobber i fysisk krevende yrker eller er student, er det viktig å ta vare på kroppen. Ved å iverksette enkle endringer og søke profesjonell hjelp ved behov, kan du forebygge smerter og forbedre din generelle helse. Ta kontakt med en kiropraktor for å få en vurdering og tilpasset behandlingsplan!
Kilder
https://omsorgsforskning.brage.unit.no/omsorgsforskning-xmlui/handle/11250/3059239
https://stami.no/scandinavian-journal-of-work-environment-health-gar-for-full-apen-tilgang-i-2021/
https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/samfunnskostnader-ved-sykdom-og-ulykker-2019-2021/sykdomsbyrde/okonomisk-verdsetting-av-sykdomsbyrde
Muskel- og skjelettlidelser er fortsatt den vanligste årsaken til sykefravær Skrevet av Lene Lehmann Moberg, 12.08.2024